esheets

Wat is een goede internetsnelheid voor een huishouden?

Een populaire ontwikkeling in de wereld van het internet is glasvezel. Bijna in alle regio’s in Nederland is er al glasvezel aangelegd of zijn er plannen om glasvezel aan te leggen. Met de glasvezel check KPN kun je nagaan of jouw huis ook kan overstappen op glasvezel. Een van de voordelen van overstappen op glasvezel is bijvoorbeeld de hoge internetsnelheid die met glasvezel bewerkstelligd wordt. Dit klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar hoe snel internet heb je als huishouden eigenlijk nodig?

Downloaden en uploaden

Er zijn twee processen die centraal staan in het hele gebeuren dat internet heet. Het is belangrijk dat je deze twee processen begrijpt, om te begrijpen wat het belang van internetsnelheid is. Ten eerste is er het proces van downloaden. Hiermee haal je gegevens binnen op jouw apparaat via het internet. Denk bijvoorbeeld aan een webpagina of een video die je op een website wilt bekijken. Uploaden is het proces waarmee je gegevens naar het internet stuurt. Bijvoorbeeld wanneer je een bericht op social media post. In principe is de downloadsnelheid altijd groter dan de uploadsnelheid. Met glasvezel beloven providers echter dat de uploadsnelheid even groot is aan de downloadsnelheid.

Internetsnelheid in megabits per second

De eenheid waarin de snelheid van het internet wordt weergegeven is megabits per second, afgekort naar Mbit/s. Een megabit past ongeveer acht keer in een megabyte, een eenheid om de grootte van een bestand in weer te geven. Wanneer je dus bijvoorbeeld een video wilt plaatsen op social media en deze is twintig megabyte groot, dan kost dat je acht seconden bij een internetsnelheid van 20 Mbit/s. Een ADSL verbinding zorgt voor minimaal 20 Mbit/s en maximaal 200 Mbit/s, kabel internet voor minimaal 40 Mbit/s en maximaal 1000 Mbit/s en glasvezel belooft een internetsnelheid van minimaal 50 Mbit/s tot 1000 Mbit/s. 

Afhankelijk van je persoonlijke situatie

De snelheid die je nodig hebt voor internet is afhankelijk van wat je ermee doet. Als je thuiswerkt en je hebt veel meetings via een videogesprek, moet je zorgen voor een hoge upload en download snelheid. Als je enkel een e-mail verstuurt en een beetje surft op het internet, dan is 20 Mbit/s al voldoende.