esheets

ICT werkplekbeheer – groeiend belang

In de zakelijke wereld staan de raderen nooit stil. En er is altijd wel een kans om de productiviteit bij werknemers te vergroten. Dat geldt actueel vooral voor het beheer van ICT werkplekken. Zo is er nu ICT werkplekbeheer, een hele reeks strategieën en activiteiten die optimalisatie nastreven. En dan hebben we het over optimalisatie van individuele werkplekken binnen een organisatie. Dit artikel gaat in op wat dat nu eigenlijk inhoudt, dat werkplekbeheer. En waar het van vitaal belang kan worden voor een onderneming die up-to-date wil blijven.

Omschrijving en target van ICT werkplekbeheer

In het Engels klinkt werkbeheer zo: Information and Communication Technology. Alles draait hier rond het beheren en onderhouden van digitale werkplekken van medewerkers. Op zulke plekken tref je laptops en desk-tops aan, een serie mobiele apparaten en natuurlijk ook alle relevante software en de applicaties om die te kunnen gebruiken. Werkplekbeheer richt zich nu op het waarborgen van een goed gestroomlijnde en veilige werkomgeving voor alle medewerkers. In dat kader is er aandacht voor:

• Beveiliging

• Configuratie

• Technische ondersteuning

• Optimalisering van hardware

• Optimalisering van software

Aandacht vragende onderdelen van ICT werkplekbeheer

Medewerkers hebben baat bij werkplekbeheer. Want als er een storing is, kunnen ze er terecht voor technische ondersteuning. Lukt het niet alles meteen op te lossen? Dan kunnen er tijdelijke ‘bruggetjes’ worden gemaakt zodat de workflow door kan gaan. De werkplekbeheerder concentreert zich op alles dat te maken heeft met software en applicaties op de werkstations. Zo kan hij een eenvoudige installatie uitvoeren, software configureren en up-to-date houden. Verder waakt de werkplekbeheerder over de beveiliging en kent hij de ins en outs van firewalls en antivirussoftware. Gewoonlijk regelen de beheerders ook een consistente configuratie van software met hardware. Ook kunnen de beheerders trainingen geven aan gebruikers; heel handig bij het implementeren van nieuwe software. 

Waarom draait zoveel juist rond werkplekbeheer?

Loopt je werkplekbeheer lekker, dan merk je dat indirect ook door een hogere productiviteit. Downtime laag houden en problemen subiet oplossen, dat genereert wel mooi extra tijd voor je medewerkers. ICT werkplekbeheer kan ook kostenbesparend uitwerken, vooral als je het hebt over de operationele kosten. Zie werkplekbeheer als een douane, ook. Aan de ene kant moet de veilige werkomgeving overeind blijven en is afscherming (privacy) nodig. Aan de andere kant dient cyberdreiging zoveel mogelijk weggehaald te worden.

De uitdagingen bij werkplekbeheer

De mobiele wereld neemt steeds meer vorm aan. In termen van je organisatie betekent dat ook ‘Bring Your Own Device’ (BYOD). Medewerkers gaan dat ook echt doen en daarmee ontstaat een uitdaging binnen het ICT werkplekbeheer. Want als je apparaten meeneemt, dan kan daarmee de beveiliging worden aangetast. Verschuift het beheer naar een op cloud gebaseerd werkplekbeheer, dan zijn er nieuwe tools nodig om de beveiliging te waarborgen. Verder is er de snelle ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie (AI) en ook de automatisering staat niet stil. Werkplekbeheer is dan ook vooral alle nieuwe ontwikkelingen bij houden en doorkrijgen. En als de digitale werkplekken goed beheerd worden, ontstaat er sowieso meer flexibiliteit op de werkvloer en wordt de samenwerking beter.