esheets

Hoe werkt wifi?

We maken er bijna elke dag gebruik van: het draadloze netwerk. Je gaat er dan eigenlijk ook standaard vanuit dat het allemaal snel en stabiel werkt. En bij een storing lopen de frustraties al snel op. In deze blog staan we stil bij wat Wifi is, en hoe Wifi nu precies werkt

Wat is Wifi?

Een draadloos netwerk, ook wel Wireless LAN of WLAN genoemd, is een netwerk dat gebruik maakt van een radiofrequentie. U kunt zogenaamde toegangspunten, of AccessPoints installeren, deze zullen dan over deze radiofrequentie het draadloze signaal uitzenden. Elk apparaat dat geschikt is voor de standaarden van dit toegangspunt, zal verbinding kunnen maken met dit toegangspunt en op het internet kunnen surfen, zolang het apparaat zich binnen het bereik van het toegangspunt bevindt.

Grote snelheidsverschillen per regio

In Nederland hebben we het goed getroffen met het internet. Op veel lijstjes staan we bij de bovenste landen. Dat komt o.a. door een snel en uitgebreid glasvezelnetwerk. Hieronder de top-5 gemeenten met het snelste internet:

  1. Deventer
  2. Helmond
  3. Hilversum
  4. Zwijndrecht
  5. Leiden

Het belang van een goede Site Survey

Omdat het bereik van een toegangspunt beperkt is, zal het vaak nodig zijn, meerdere toegangspunten te installeren op uw netwerk, zodat er overal waar u het wenst, een goed netwerk signaal ontvangen kan worden. Omdat het moeilijk is, zonder enig onderzoek te doen, te bepalen hoe de toegangspunten het beste gepositioneerd kunnen worden, is het verstandig eerst een Site Survey uit te laten voeren, door een professionele organisatie. Een Site Survey is een meting waarin uiteindelijk bepaald wordt, waar de toegangspunten geïnstalleerd dienen te worden.

Dual-band accesspoints

Moderne AccessPoints ondersteunen vaak dual-band. Dit houdt in, dat ze op twee verschillende frequenties signaal uitzenden. Zowel de bekende 2,4 Ghz frequentie, als de relatief nieuwe 5 Ghz frequentie worden dan uitgezonden. Voordelen hiervan, zijn dat apparaten die met beide radio’s kunnen verbinden, automatisch de beste en snelste verbinding zullen kiezen. Vaak zal dat de 5 Ghz radio zijn. Een ander voordeel van een AccessPoint met twee radio’s, is dat het toegangspunt meer clients aan zal kunnen, die tegelijkertijd van de functionaliteit van het toegangspunt gebruik maken. Een client is een apparaat dat verbinding heeft met het toegangspunt. Dit kan zowel een laptop, als bijvoorbeeld een mobiele telefoon zijn.